Живот без дуванског дима

U povodu obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Služba za opštu medicinu želela bi da sa svojim korisnicima podeli neka saznanja i razmišljanja.Nadamo se da ćemo se tako,zajedničkim snagama, izboriti sa velikim problemom koji predstavlja duvanski dim.

Ponovo podvlačimo da je PUŠENJE NAJVEĆI POJEDINAČNI UZROK SMRTNOSTI STANOVNIŠTVA KOJI JE U POTPUNOSTI PREVENTABILAN.Više od milion umrlih u Evropi godišnje umire zbog posledica koje nastaju kao posledica pušenja.Posledicama pušenja pripisuje se oko 25% smrtnosti od malignih bolesti,20% od kardiovaskularnih bolesti i oko 15 % ukupne smrtnosti od svih bolesti.

Posebno je značajan podatak da 19 000 nepušača u zemljama EU umire zbog tzv. „pasivnog pušenja“.Pasivno pušenje predstavlja udisanje duvanskog dima koji oslobađa cigareta druge osobe sa kojom boravite u zajedničkoj prostoriji, iako ste Vi nepušač.tako i sami postajete PASIVNI PUŠAČI.Ovaj dim je posebno štetan jer dolazi iz pluća druge osobe,te je kao takav svakako već osiromašen kiseonikom,bogat ugljendioksidom a zbog duvanskog sadržaja veoma otrovan.Englezi ovu pojavu zovu „secondhand smoke“ ili „dim iz druge ruke“.

U Srbiji je oko 60% stanovnika izloženo duvanskom dimu u svojoj kući, a oko 55% na poslu tako da su ove dve sredine najčešći prostori gde ste izloženi pasivnom pušenju. Istraživanja u mladoj populaciji pokazala su da oko 77% mladih živi sa nekim ko u njihovom prisustvu puši.

Svi znamo da su cigarete jedini legalan proizvod koji izaziva bolest zavisnosti. U međunarodnoj klasifikaciji bolesti pušenje je označeno kao bolest zavisnosti i ima svoju šifru,kao i svako drugo obolenje. Da li u vašem zdravstvenom kartonu postoji šifra F 17.2 ?

Ova šifra označava bolest koja ubija trećinu do polovine osoba koje je imaju. Šta ćete učiniti?

Pušenje, a kao što vidite i pasivno pušenje, izazivaju niz malignih bolesti od kojih je svakako najčešći rak pluća,ali i rak dojke,grlića materice prostate,mokraćne bešike,debelog creva...Pušenje se dovodi i u direktnu vezu sa srčanim i moždanim udarom i drugim bolestima srca i krvnih sudova,astmom hroničnim bronhitisom,plućnim emfizemom,infekcijama pluća,čak i infekcijama srednjeg uha.Pušenje u trudnoći izaziva zastoj ili usporenje rasta ploda,česte spontane pobačaje i prevremene porođaje a kada se beba rodi češće dolazi do astme,rane pojave tumora ili gojaznosti u dečijem uzrastu

Mnoge zemlje u Evropi potpuno su zabranile pušenje na svim javnim mestima i radnim sredinama,čak i u ugostiteljskim objektima.Prvo je to učinila Irska, potom Škotska,Engleska,Norveška,Švedska, Nemačka, Francuska, a od zemalja u našem okruženju ovakve zakone donele su Slovenija i Hrvatska.Slični zakoni važe u nekim od država SAD i provincija Kanade,Novom Zelandu i u Australiji.U ovim zemljama razmišlja se i o zabrani pušenja ispred javnih zgrada i ustanova,restorana i barova,kao i zabrani pušenja u kolima u kojima se nalazi lice mlađe od 18 godina.

Pušenje je bolest koja se uspešno leči u 100% slučajeva.Poneko može sa njom da se izbori sam, nekome pak treba pomoć.Potražite je od svog izabranog lekara ili u Preventivnom centru.Mislite na vreme o sopstvenom,ali i zdravlju vaših najbližih. Jeste li možda upravo Vi doprineli razvoju bolesti kod nekog u vašem neposrednom okruženju? Jeste li baš Vi ili neko blizak Vama sledeća žrtva serijskog ubice ? Ne dešavaju se bolesti uvek nekom drugom.

Pročitano 10105 puta

Вести