Како сачувати здравље у врелим летњим данима

Nakon kratkotrajnog zahlađenja, ponovo smo suočeni sa vrelim danima i visokim temperaturama. Ovakve vremenske (ne) prilike posebno teško podnose starije osobe i hronični bolesnici. Ove kategorije stanovništva posebnu pažnju treba da obrate na sledeće: Bez velike potrebe u periodu od 10 do 17 časova ne treba da izlaze u spoljnu sredinu. Što više vremena treba da provode u rashlađenim i zamračenim prostorijama. Ako se prostorije rashlađuju klima uređajima, temperaturu na uređaju podesiti tako da razlika u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od 5 stepeni. Ovo je veoma važno, jer prilikom naglog izlaska u spoljnu sredinu može doći do toplotnog udara.

U toku vrelih letnjih dana potrebno je promeniti i navike u ishrani. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti povećanom unosu tečnosti, koja se pojačano gubi znojenjem i ubrzanim disanjem.Obroci treba da su lagani, sa dosta svežeg voća i povrća i što manje masne i kalorične hrane. Treba jesti češće, ali manje količine hrane.

Način oblačenja treba takođe prilagoditi uslovima spoljne sredine.Nositi laganu,najbolje pamučnu odeću koja olakšava ventilaciju kože.

Hronični bolesnici koji se osećaju dobro treba da koriste mogućnost da kod svog izabranog lekara ostave zdravstvenu knjižicu i spisak lekova koji su im potrebni (naravno, to se odnosi samo na već do sada korištene lekove,te pacijenti ne mogu sami sebi određivati terapiju), a po ispisane recepte će doći u vreme koje su dogovorili sa lekarom ili sestrom. Tako će se izbeći gužve u čekaonicama i nepotrebni boravak u ambulanti.

Pročitano 6302 puta

Вести